Gratis proberen Inloggen
cirkel
cirkels

Proforma Factuur

Een pro forma factuur is een voorlopige factuur die wordt gebruikt om een aanvraag voor een goederen- of dienstenverkopen te doen. De pro forma factuur is niet bindend en dient als een voorbeeld van de definitieve factuur die later zal worden uitgegeven.

Lees meer wat wij kunnen betekenen voor ondernemers

 

Waarom maak je een pro forma factuur?

Er zijn verschillende redenen waarom een pro forma factuur kan worden gebruikt. Soms wordt een pro forma factuur gebruikt om de prijs van goederen of diensten te bevestigen voordat ze worden verzonden of geleverd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een bedrijf goederen verkoopt aan een klant in een ander land en de klant wil de prijs van de goederen weten voordat ze worden verzonden. In andere gevallen kan een pro forma factuur worden gebruikt om de kosten van een project te bepalen voordat het wordt gestart.

Wat staat er op een pro forma factuur?

Een pro forma factuur bevat vaak informatie over de goederen of diensten die worden verkocht, de prijs van elk item, eventuele kortingen of toeslagen, en eventuele verzendkosten of andere kosten die van toepassing zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat een pro forma factuur niet bindend is en dat de definitieve factuur kan verschillen van de pro forma factuur als de prijzen of andere voorwaarden wijzigen.

Kom meer te weten over online boekhouden

Demonstratie van financiële positie

Dit kan bijvoorbeeld goed uitkomen in het geval van een financiering of een overname. In dit geval kan een pro forma factuur worden gebruikt om de verwachte inkomsten en uitgaven van het bedrijf te laten zien.

Bevestiging van kosten

Ze kunnen worden gebruikt om de kosten van een project te bevestigen voordat het wordt gestart. Dit kan nuttig zijn als een bedrijf een offerte voor een project uitbrengt en de klant wil weten wat de totale kosten zullen zijn voordat het project wordt gestart.

Grijp de aandacht van klanten

Ook kan een proforma factuur gebruikt worden om aandacht te creëren bij klanten tijdens een aanbieding, korting of lancering van een nieuwe product. Als een bedrijf één van deze heeft, kan een pro forma factuur worden gebruikt om deze te presenteren aan klanten en hen te verleiden om te kopen.

Wordt een pro forma factuur vaak gebruikt?

Pro forma facturen worden vaak gebruikt in internationale handel voor het bevestigen van de prijs. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een bedrijf goederen verkoopt aan een klant in een ander land en de klant wil de prijs van de goederen weten voordat ze worden verzonden.

Pro forma facturen kunnen ook worden gebruikt in andere situaties waarbij een voorlopige bevestiging van de prijs van goederen of diensten nodig is. Bijvoorbeeld, als een bedrijf een offerte voor een project uitbrengt, kan het een pro forma factuur gebruiken om de kosten van het project te bevestigen voordat het wordt gestart.

Daarnaast kunnen pro forma facturen ook worden gebruikt om de financiële positie van een bedrijf te demonstreren, bijvoorbeeld in het geval van een financiering of een overname.

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan