Gratis proberen Inloggen
cirkel
cirkels

Kleine ondernemersregeling

Wat is de kleine ondernemersregeling (KOR)? Heb je er recht op en is het wel gunstig voor jouw situatie als je vrijgesteld bent van btw? Allemaal vragen die je jezelf wellicht stelt en waar we graag wat meer helderheid bieden.

Lees meer wat wij kunnen betekenen voor ondernemers

Kleine ondernemersregeling 2023 & 2024

Speciaal voor ondernemers die (nog) niet zoveel omzet draaien is de kleine ondernemingsregeling in het leven geroepen. Dit is een regeling gericht op de btw-vrijstelling voor ondernemers. Bedrijven die veel omzet draaien, kunnen geen gebruik maken van deze regeling.

De kleine ondernemersregeling 2022 en de kleine ondernemersregeling 2020 verschillen niet van elkaar. Wel is het zo dat de kleine ondernemersregeling sinds 1 januari 2020 is aangepast. De oude regeling bleek veel te ingewikkeld.

Wat zijn de voordelen voor de kleine ondernemingsregeling 2022 (en 2023)? Zo wordt er nu gekeken naar omzet in plaats van naar btw, mogen alle soorten bedrijven nu meedoen (ipv alleen de eenmanszaken of VOF) en geldt de KOR geldt voor minimaal 3 jaar.

Hoe vraag je kleine ondernemingsregeling aan?

De regeling kan je een heel mooi financieel voordeel geven, maar is niet voor iedere onderneming geschikt. Wil je weten of jouw onderneming geschikt is voor de KOR? Meld jouw onderneming aan op de website van de Belastingdienst. Vervolgens download je het aanmeldformulier en verstuur je dit per post. Binnen 6 weken ontvang je van de Belastingdienst of jouw aanmelding voor de kleine ondernemingsregeling is goedgekeurd.

Kleine ondernemersregeling & BTW

Als je in aanmerking komt voor de kleine ondernemingsregeling hoef je geen btw te vragen aan jouw klanten. Je bent goedkoper uit voor particuliere klanten als je geen btw meer hoeft te rekenen. Als jouw klanten voornamelijk bedrijven zijn is het niet verstandig om de kleine ondernemingsregeling te hanteren. De btw die je rekent kunnen zij niet terugvragen en zijn hierdoor dus duurder uit.

Als ondernemer die valt onder de KOR, hoef je geen btw aangifte te doen. Wel moet je aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting doen als je een BV hebt. En in alle gevallen ben je uiteraard verplicht om de administratie bij te houden.

Hoe werkt de kleine ondernemingsregeling met andere aftrekposten?

Btw afdragen hoeft niet maar belangrijk is wel om rekening te houden met investeringen. De btw op jouw investeringen kun je niet terugvragen, wat soms ongunstig uit kan pakken. De kleine ondernemingsregeling is in veel gevallen wel goed te combineren met andere regelingen (meer informatie op de website van de Belastingdienst). De volgende regelingen kunnen o.a. gecombineerd worden met de kleine ondernemingsregeling:

  • Startersaftrek
  • Ondernemersaftrek
  • Investeringsaftrek
  • Zelfstandigenaftrek
  • Mkb- winstvrijstelling
  • Werkkostenregeling

De moeite loont om je hier als (startende) ondernemer in te verdiepen. Kleisteen beantwoordt de vragen over de kleine ondernemingsregeling graag. Ons online boekhoudprogramma is er zo op ingericht dat ook jouw onderneming die valt onder de kleine ondernemingsregeling je hierbij perfect ondersteunt.

Bekijk hier hoe Kleisteen jou helpt bij jouw financiële administratie

Hoelang kun je gebruikmaken van de kleine ondernemingsregel?

Als je de KOR aanvraagt en je komt hiervoor in aanmerking, dan geldt deze regeling voor drie jaar. Kijk hierbij goed wat je de afgelopen jaren hebt omgezet en of je verwacht binnen de €20.000 te blijven. Vooruitkijken is moeilijk, maar houd dus rekening met het termijn van drie jaar. Als je op een bepaald moment de €20.000 overschrijdt dan mag je de aankomende drie jaren geen gebruik meer maken van de kleine ondernemingsregeling. Dreig je over de omzetgrens heen te gaan, stop dan de kleine ondernemingsregeling bijtijds en voorkom hierdoor een boete.

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan