Gratis proberen Inloggen
cirkel

Vreemde valuta

Vreemde valuta bij Inkopen/kosten

Gebruik vreemde valuta alleen wanneer er ook een bankrekening is in de desbetreffende valuta.
In de standaard versie: Vul anders de EUR waarde in van de inkoopfactuur van het moment van invoeren, en boek het koersverschil op het moment dat de betaling wordt geboekt, of boek de factuur pas wanneer u het eurobedrag precies weet aan de hand van de afschrijving.

Om vreemde valuta zoals USD te gebruiken tijdens het invoeren, kun je gaan naar Akties -> vreemde valuta. Hierna verschijnt er een extra veld in het invoerscherm met de valuta en koersen. Selecteer de desbetreffende valuta en vul het bedrag in vreemde valuta in bij bedrag. Het systeem zal deze op de achtergrond automatisch omrekenen naar EUR voor de boekhouding.

Vreemde valuta bij Facturering

Je kunt tijdens het maken een andere valuta dan EUR selecteren. Wanneer je bijvoorbeeld USD selecteert dan zal het systeem alle bedragen als USD bedragen zien. De valuta code verschijnt dan ook op de factuur.

Vreemde valuta banken

Je kunt een bankrekening met vreemde valuta zoals USD instellen via Instellingen (sleutelsymbool in icoontjes menu links-> banken en hier de desbetreffende valuta selecteren die bij de rekening hoort.

Het systeem zal in het Afboekscherm de openstaande bedragen in de desbetreffende valuta proberen te Matchen.

Vreemde valuta kas

Je kunt een bankrekening met vreemde valuta zoals USD instellen via Instellingen -> kas en hier de desbetreffende valuta selecteren die bij de rekening hoort.

Koersen aanpassen

Onder Instellingen – Valutakoersen kun je de koersen aanpassen.

Herwaardering eindsaldo vreemde valuta bankrekening 

Per einde boekjaar (31-12) zal het saldo in EUR waarde meestal niet kloppen met de EUR waarde die de bank doorgeeft (doordat de bank alleen de EUR waarde tegen de koers van 31-12 doet).

Stap 1
Maak nieuw afschrift per 31-12-jjjj of gebruik het laatste afschrift van desbetreffende boekjaar.

Stap 2
Bij dit afschrift op Inkopen/kosten klikken.

Stap 3
Bij de inkopen/kosten transactie de valuta op EUR zetten met koers=1 (Acties ->valuta)

Stap 4
Alle gegevens invullen waarbij het bedrag de EUR waarde is van de correctie. Als categorie kun je zelf bepalen welke kosten te gebruiken zoals bankkosten of een nieuwe categorie aanmaken met koersverschil of herwaardering.

Stap 5
Na het opslaan sluit het popup venster en klik op Details bij de net gemaakt inkopen/kosten transactie.

Stap 6
Klik op Wijzig betaalgegevens en zet daar het USD bedrag op nul.

Hierna is de EUR waarde per 31-12 aangepast maar is de waarde in de valuta hetzelfde gebleven.

Overboeken tussen EUR en USD (of andere valuta) bankrekening

Wanneer bedragen worden overgeboekt tussen twee bankrekeningen met verschillende valuta dan kunnen deze in twee stappen (tegen elkaar) worden afgeboekt :

  1. Boek eerst het bedrag van de USD rekening via een balanstransactie naar een tussenrekening zoals Overboeking tussen kas/bank.
  2. Boek hierna het EUR bedrag af via bijvoorbeeld e-bankieren -> afboekscherm -> open posten -> tussenrekening, waarbij meteen eventuele koersverschillen afgeboekt kunnen worden naar de kosten.

Betalingen met meerdere valuta voor facturen in andere valuta

Wanneer bijvoorbeeld een USD factuur wordt betaald met een GBP bedrag op een CHF bankrekening dan kan dit alleen via een speciale tussenrekening. Hiermee kan eerst het bedrag naar EUR (valuta van administratie) worden gezet en daarna naar de desbetreffende valuta van de factuur.

De tussenrekening kun je instellen via Systeemvoorkeuren -> E-bankieren/banken -> ’tussenrekening multi valuta’. Dit moet een kasrekening zijn.

Hierna kun je alle desbetreffende bedragen naar deze tussenrekening boeken. Hierna kun je bij de desbetreffende facturen op Betaalgegevens -> wijzig klikken en daar in de dropdown de vreemde valuta betaling selecteren die nog openstaat op de tussenrekening.

De tussenrekening is een kasrekening en moet na de verwerking altijd op 0,00 uitkomen (verschillen mogen alleen nog niet verwerkte vreemde valuta betalingen zijn).

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan