Gratis proberen Inloggen
cirkel

Voorraadbeheer

Stap 1 :
Waarde voorraad
Als je begint in Kleisteen en je hebt al een voorraad die aanwezig is, dan vul je de waarde van de beginvoorraad in via Boekhouding-Grootboek-beginbalans.
Stap 2 :
Aantallen stuks voorraad
De aantallen van de aanwezig beginvoorraad vul je in via Voorraad-Voorraadbeheer-Voorraadtelling nieuw.
Let op !
boek voorraadverschillen
Stap 3 :
Muteren van de voorraad
Opboeken van de voorraad in aantallen/stuks en waarde
Het aanmaken van een inkooporder via Orders-Inkooporders-nieuwe.
De inkooporders zijn bedoeld om de aantallen in Kleisteen bij te werken. Als de Inkoopfactuur ontvangen wordt ga je naar Voorraad-nieuw+inkooporder-selecteer de inkooporder. Nu wordt de inkooporder gekoppeld aan de inkoopfactuur.

De waarde van de voorraad wordt opgeboekt tegen de waarde van de inkoopfactuur en tevens worden de aantallen bijgewerkt. Dit kun je ook zien bij Voorraad-Voorraadbeheer-Voorraad aantallen. Hier zie je dat er 500 stuks zijn opgeboekt. bij S4. Je hebt de inkooporder dus al gekoppeld aan de inkoopfactuur.

Als je gaat naar Voorraad-Voorraadbeheer-Voorraad waarde, dan kun je de waarde zien. Als je gaat naar Boekhouding-Financieel-Kolommenbalans-klik op details vooraan de regel bij nummer 3000 voorraad en je ziet dat ook hier in de financiele administratie de waarde van de voorraad is toegenomen.

Afboeken van de voorraad in aantallen/stuks en waarde
Bij het aanmaken van de producten via Producten-nieuw product kun je aanvinken (staat standaard aangevinkt) “Boek kostprijs verkopen “ (waarde mutatie) , “Vooraadbeheer (aantallen) en “gebruik bij rapportage”.
Bij het maken van een Verkoopfactuur via Verkoop-Facturering-Producten-nieuwe factuur-producten-type in het gele veld bij art.nr. De 1e 3 letters of cijfers in van het product, geef je aan welke aantallen producten worden verkocht. Het systeem boekt automatisch nadat de factuur is gemaakt, de voorraadwaarde af welke is verkocht. De boeking is dan Kostprijs a/ voorraad tegen de VVP die ingevuld is bij het product.

Er kunnen verschillen optreden tussen voorraadwaarde/aantallen in het systeem en de werkelijke waarde/aantallen die aanwezig zijn.
Oorzaak :

– menselijke fouten, niet noteren van monsters etc.
– veranderingen in de inkoopprijs.

De waarde en de aantallen kun je het beste periodiek tellen. Op dat moment corrigeer je de waarde en de aantallen ook in het systeem zodat het weer synchroon loopt.

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan