Gratis proberen Inloggen
cirkel

Lening, aflossing en rente

Ontvangst lening

Ontvangt u een lening, dan kunt u dit in e-bankieren afboeken op een balansrekening, bijvoorbeeld Onderhandse leningen.
(overleg eventueel met uw boekhouder).

Aflossing van een lening boeken

In het scherm E-bankieren –> afboeken, klikt u achter het desbetreffende bedrag op de knop ‘Balans’. Bij het veld omschrijving geeft u een duidelijke omschrijving mee voor in de boekhouding. U kiest de categorie waar u op wilt boeken door te klikken op het zwarte driehoekje; u kiest in dit geval bijv. voor categorienummer 0401 Onderhandse leningen. Als alle velden zijn ingevuld dan klik u op de knop ‘ bewaar ‘Nu is de boeking gemaakt en verdwijnt het bedrag uit het scherm.

Aflossing- en rente lening in 1 bedrag afgeschreven: eerst verdelen

In het scherm Ebankieren –> afboeken, klikt u achter het desbetreffende bedrag op de knop Acties- Verdeel. Verdeel het bedrag in 2 bedragen :

  1. Aflossing lening, vul het bedrag met een -/- teken in, druk op tab
  2. Rente lening, het systeem vult automatisch het verschil in, dit is de rente lening.

Bij Restant is het saldo 0 en er verschijnt een groen ok-klik op ‘Bewaar’ . Druk rechtsboven in het scherm op de ronddraaiende pijltjes (Sluit venster en ververs scherm). U komt nu terug in het Afboekscherm en ziet 2 bedragen staan, de rente en de aflossing.

  1. De aflossing kun je boeken zoals boven beschreven
  2.  De rente boek je door op de knop ‘Kosten‘ te drukken. Bij het veld omschrijving geeft u een duidelijke omschrijving mee voor in de boekhouding. U kiest de categorie waar u op wilt boeken door te klikken op het zwarte driehoekje; u kiest in dit geval bijv. voor categorienummer 9202 Betaalde rente.  Bij BTW % vul je ‘Geen ‘in. Als alle velden zijn ingevuld dan klik u op de knop ‘ Bewaar ‘ . Nu is de boeking gemaakt en verdwijnt het bedrag uit het scherm.

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan