Gratis proberen Inloggen
cirkel

Investeringen/Desinvesteringen/Afschrijven naar 0

Boekhoudkundig gezien worden investeringen niet als kosten beschouwd maar wel als uitgaven (de kosten worden namelijk verdeeld over een bepaalde periode).

Investeringen moeten in het volgende scherm worden ingevoerd :

Uitgaven-Investeringen-Nieuw

In dit scherm kunt u investeringen invoeren. Wat exact onder investeringen valt, is deels uw eigen keuze (of die van uw boekhouder), maar doorgaans vallen hieronder duurzame goederen vanaf een bepaalde waarde (bijvoorbeeld EUR 1000 of EUR 2000). Denk aan computers en aanverwante apparatuur, een bedrijfsauto, machines.
U kiest zelf de afschrijvingsperiode in maanden, voor de meeste activa is dit tegenwoordig is dit 60 (voorheen 36). Ons advies is om dit te overleggen met je accountant/boekhouder.

Aan te raden is om te kiezen voor automatische afschrijving:
In dat geval doet Kleisteen iedere maand automatisch de bijbehorende boeking voor u.

Des-investeringen
Als u uw investering (auto, pc, e.d.) verkoopt, kunt u dit boeken middels een desinvestering.
Nadat u eerst een verkoopfactuur heeft gemaakt (schrijf het nummer even op) voor de des-investering, kunt u naar het investeringsoverzicht gaan via -> investeringen -> overzicht.
Klik ‘Details’ bij de betreffende investering.

Ga naar ‘Desinvestering’ onder de actie-knop.
Daar kunt u een koppeling maken met de bijbehorende verkoopfactuur, vul in het veld of ‘Met factuurnummer’ het nummer van de verkoopfactuur handmatig in. De boekingen gebeuren automatisch als u op de knop ‘Bewaar’ drukt. De journaalpost die het systeem maakt wordt getoond in het scherm.

Investering HELEMAAL AFSCHRIJVEN naar 0.

Ga naar Uitgaven-Investeringen-Overzicht- klik op Details bij betreffende investering.

investering afboeken

 

Bij ‘extra bedrag’ vul je het maximaal nog af te schrijven bedrag in (wordt hier ook aangegeven)-kies de periode en het boekjaar- klik op Bewaar en het activum is afgeschreven.

Is er niets meer af te schrijven, vink dan ‘automatisch’ UIT’.

Afgeschreven

Wanneer een activa/investering volledig afgeschreven is dan blijft deze in eerste instantie nog als actief staan (voor bijvoorbeeld de verzekering).

Als de activa ook niet meer actief is zoals bij verkoop, diefstal of dat deze kapot is gegaan dan kun je deze op op De-actief zetten zodat deze niet meer zichtbaar is in de boekhouding/grootboek. Dit kan via het overzicht Afgeschreven -> details desbetreffende activa.

Overzicht
LET OP: u kunt bovenin (onder de knop ‘Acties’ het scherm kiezen voor actieve investeringen (standaard) of alle investeringen.
Via het overzicht kunt u inzoomen naar alle detail-boekingen, via details, of afschrijvingen.
U kunt dit gebruiken als u wilt controleren of uw laatste boekingen correct zijn ingevoerd en opgeslagen.

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan