Gratis proberen Inloggen
cirkel

inkopen en verkopen buitenland

Vul bij de relaties debiteuren en crediteuren alles correct in ( zo kompleet mogelijk), wij adviseren in dit geval ALTIJD om het land en het btw nummer in te vullen, ook het IBAN is belangrijk (voor het slimmer maken van het systeem en evt. betalingen via Kleisteen). Als je de facturen boekt via het Inkoopboek en Verkoopboek dan zorgt het systeem dat het goed staat in de btw aangifte en in de ICP aangifte, indien van toepassing.

Controleer dit altijd ook zelf!

Lees meer hierover op de site van de Belastingdienst:
Zakendoen met het buitenland
goederen leveren naar het buitenland
diensten in en uit het buitenland

BTW buitenland binnen EU (ICP) – buitenlandse verlegging

Goederen en (e-)diensten worden op dezelfde wijze verwerkt. Dit betekent dat als u goederen of diensten aan het buitenland levert, de BTW wordt verlegd naar uw klant.
Bij het invoeren van verkopen in Kleisteen staat de BTW op -geen-.
Voor uitzonderingen op de algemene regels kunt u de website van de belastingdienst bezoeken en/of contact opnemen met uw boekhouder.
Per saldo betaalt u verder geen extra BTW maar dienen de BTW percentages alleen voor de aangifte.

De verlegde BTW moet periodiek worden aangeven bij de belastingdienst via de ICP (Intra Communautaire Prestatie) aangifte. Een klant uit een ander EU land wordt als ondernemer beschouwd wanneer deze een BTW nummer heeft (dit moet u invullen bij de relatiegegevens).
Tenzij het een uitzondering betreft hoeft u meestal alleen te zorgen dat het BTW nummer van de klant is ingevuld en dat u aangeeft of u goederen of diensten levert tijdens het invoeren van de verkopen in Kleisteen.

Wanneer u goederen of diensten afneemt van een ander bedrijf uit het buitenland maar binnen de EU dan wordt de BTW verlegd naar u en voert u deze factuur in met BTW percentages zoals deze in Nederland gelden. Per saldo betaalt u verder geen extra BTW maar dienen de BTW percentages alleen voor de aangifte. U hoeft verder geen extra aangifte te doen hiervan.

BTW buitenland binnen EU zonder buitenlandse verlegging inkoopfactuur
Wanneer er buitenlandse BTW op de factuur of bon staat dan kan deze NIET via de normale Nederlandse BTW aangifte worden teruggevraagd.

Het terugvragen van buitenlandse BTW kan alleen via de website van de belastingdienst

De buitenlandse btw kan worden geregistreerd door een BTW categorie in te stellen (Instellingen -> BTW) met als soort ‘buitenland (EU)/overig’. Deze moet worden gekoppeld aan een grootboekrekening ’terug te vragen btw buitenland’. Het beste is om dit per land van terugvraag in te stellen.

Tijdens het inboeken van de inkopen/kosten is het totaalbedrag incl.btw en btw is deze speciale categorie. Alle terug te vragen bedragen zullen dan bij de desbetreffende btw rekeningen zichtbaar zijn.

Neem in deze situatie altijd eerst contact op met de boekhouder om dit te bespreken en in te stellen.

BTW buiten de EU

Check je situatie bij de belastingdienst of overleg met je boekhouder!

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan