Gratis proberen Inloggen
cirkel
cirkels

Grootboekrekening

In onderstaande tekst vertellen we je wat een grootboekrekening is en geven we een voorbeeld van verschillende grootboekrekening codes. Mocht je hierna nog vragen hebben? Neem dan contact op met een van onze experts

Bekijk onze experts

 

Wat is een grootboekrekening?

Een grootboekrekening, ook wel een grootboek of generaalboek genoemd, is een boekhoudkundig register dat gebruikt wordt om financiële transacties te registreren en te analyseren. Het grootboek bestaat uit verschillende rekeningen die elk een specifiek doel dienen, zoals om inkomsten te registreren, uitgaven te noteren, verplichtingen bij te houden of activa te beheren.

Het grootboek dient als basis voor de financiële rapportage van een organisatie, zoals de balans en het resultatenoverzicht. Het helpt om de financiële positie van een organisatie inzichtelijk te maken en te bepalen of de organisatie winst of verlies heeft gemaakt. Het grootboek wordt daarom vaak gebruikt als hulpmiddel bij het maken van financiële beslissingen en het bepalen van de financiële strategie van een organisatie.

Wat zijn grootboekrekening codes?

Grootboekrekeningcodes, ook wel grootboekcodes of rekeningcodes genoemd, zijn unieke identificatienummers die aan elke rekening in het grootboek zijn toegewezen. Deze codes worden gebruikt om de rekeningen in het grootboek te classificeren en om transacties aan de juiste rekening te koppelen.

Grootboekcodes worden gebruikt om de rekeningen in het grootboek te ordenen en te filteren, zodat de financiële gegevens gemakkelijk kunnen worden opgevraagd en geanalyseerd. Ze zijn ook nuttig om financiële rapporten op te stellen en om financiële beslissingen te nemen.

30 dagen gratis proberen

Gratis workshops

Regelmatig geven we gratis workshops voor accountants.

Persoonlijk contact

Altijd gratis en persoonlijke begeleiding.

Vanaf €2,10 per maand

+ de gratis Accountancy Portal

Welke grootboekrekening moet ik gebruiken?

Het is belangrijk om de juiste grootboekrekening te gebruiken bij het registreren van financiële transacties, omdat dit invloed heeft op de financiële rapportage van een organisatie.

Er zijn verschillende soorten grootboekrekeningen die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de specifieke financiële transactie die plaatsvindt. Een paar voorbeelden zijn een inkomstenrekening (gebruikt om inkomsten te registreren), kostenrekening (om kosten te registreren), voorraden (gebruikt om de voorraad van goederen te registreren) of vaste activa (gebruikt voor vaste activa zoals gebouwen of machines).

Een grootboekrekening bij Kleisteen

Wanneer je je aanmeldt bij Kleisteen, wordt er een standaard grootboekrekeningschema voor je aangemaakt. Als je dan in Kleisteen je facturen maakt, bonnetjes boekt en de betalingen daarop matcht in het e-bankieren - afboekscherm, worden alle grootboekrekeningen automatisch geboekt. Hier heb je dus eigenlijk geen omkijken naar.

Boekhouders en accountants kunnen eventueel hun eigen grootboekrekeningschema maken en deze voor hun klanten gebruiken. Grootboekrekeningen worden in Kleisteen ook wel categorieën genoemd.

Start vandaag nog met Kleisteen online boekhouden

Krijg 30 dagen gratis volledige toegang tot ons systeem.

cirkels cirkel
cirkels
cirkel

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een (support) vraag of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan