Boekhouding is een belangrijk onderdeel van het runnen van een zzp-bedrijf. Het bijhouden van financiële gegevens helpt om inzicht te krijgen in de kosten en inkomsten van het bedrijf, wat weer kan leiden tot beter beslissingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om de boekhouding voor een zzp-bedrijf te doen, waaronder online boekhouding zzp. Dit biedt de mogelijkheid om op elk moment en vanaf elke locatie toegang te hebben tot de boekhouding. 

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding voor een zzp-bedrijf te doen, waaronder het gebruik van boekhoudsoftware of het inhuren van een boekhouder. Welke optie het beste is, hangt af van factoren zoals de grootte van het bedrijf, het budget en de beschikbare tijd. Het is belangrijk om te kijken wat het beste bij jouw zzp-bedrijf past. 

Meld je GRATIS aan


Boekhouding zzp kosten
 

De kosten van boekhouding voor zzp’ers kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen methode en hoeveel tijd en moeite je zelf wilt besteden aan het bijhouden van de financiële gegevens. Online boekhouding kan een kosteneffectieve optie zijn, omdat je alleen betaalt voor de gebruikte diensten en niet voor de aanschaf van software. Het is echter wel belangrijk om te vergelijken en te kijken welke optie het beste bij jouw bedrijf past. 

Bekijk alle pakketten en prijzen

Boekhouding zzp excel 

Waarschijnlijk ben je als zzp’er begonnen met een boekhouding in Excel. Excel kan worden gebruikt voor het bijhouden van boekhoudkundige gegevens. Het is een veelgebruikt programma en heeft een aantal handige functies voor het verwerken van de financiële gegevens, zoals het maken van sommen en het maken van grafieken. 

Als je veel ervaring met Excel hebt, is het een handig programma, ook voor jouw boekhouding. Echter, Excel heeft ook enkele beperkingen als het gaat om boekhouding voor zzp’ers. Zo is het niet specifiek ontworpen voor boekhouding en heeft het geen ingebouwde controles om te voorkomen dat fouten worden gemaakt.  

Dit kan betekenen dat je meer tijd moet besteden aan het controleren van gegevens en het oplossen van eventuele fouten. Bovendien kan het moeilijk zijn om een overzicht te houden van al je financiële gegevens als je ze handmatig in Excel bijhoudt, vooral als je bedrijf groeit en je meer gegevens moet bijhouden. 

Hoe lang moet je als zzp’er je boekhouding bewaren? 

Als zzp’er moet je in Nederland je boekhouding minimaal 7 jaar bewaren. Dit geldt voor zowel papieren als digitale boekhouding. Het is aan te raden om de boekhouding langer te bewaren, bijvoorbeeld totdat je zeker weet dat je geen belastingteruggave of andere financiële zaken meer hoeft te regelen met de belastingdienst. 

Het is belangrijk om te weten dat je als zzp’er verplicht bent om een goede boekhouding te voeren en deze te bewaren. Als de belastingdienst vragen heeft over je financiële gegevens, moet je deze op verzoek kunnen overleggen. Als je de boekhouding niet goed bijhoudt of niet kunt overleggen, kan dit leiden tot boetes of andere financiële sancties. 

Daarom is het belangrijk om de boekhouding volledig en nauwkeurig bij te houden en deze goed te bewaren, zodat je op elk moment deze gegevens kunt overleggen als dat nodig is.  

NU AANMELDEN

“EEN VERADEMING NA AL MIJN PROBLEMEN MET MIJN VORIGE BOEKHOUDPROGRAMMA”