Boekhouden voor beginners
Je boekhouding doen: wat betekent dat nou eigenlijk? En hoe doe je dat? We leggen het je uit in deze handleiding Boekhouden voor beginners.
Boekhouden voor beginners
Het betekent eigenlijk dat je alle financiële stromen van je bedrijf vastlegt. En dat je deze kunt verantwoorden met de bijbehorende documenten (facturen, bonnetjes, contracten, orders). Waarom moet je eigenlijk een boekhouding bijhouden?
De belastingdienst wil graag dat je alles vastlegt en bewaart, zodat:
- Je iedere maand, of kwartaal, je BTW-aangifte kunt doen (zie stap 3)
- Het vastleggen van je financiële gegevens is ook nodig voor het opmaken van de jaarcijfers. Beginnende ondernemers/ZZP-ers kunnen vaak gebruik maken van regelingen als zelfstandigen-aftrek, starters-aftrek en de kleine ondernemers-regeling.
[link] https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/startende-ondernemer/startende-ondernemer
Je jaarcijfers bepalen hoeveel inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (VPB) je moet betalen (of terugkrijgt).
Waarom is je boekhouding voor jou handig?
→ Je wil alles bij elkaar, snel kunnen vinden, zonder troep.
→ Je focus ligt op het ondernemen, en niet op het doen van je administratie. Dat wil je zo snel en efficiënt mogelijk doen.
→ Dus je facturen wil je digitaal versturen. Zo zijn ze het snelst bij je klant, ze zijn vastgelegd voor de belasting EN voor jezelf, en je kunt ze makkelijk terugvinden.
→ Bovendien kun je bijhouden of er betaald is!
Heb je je eerste facturen al verstuurd met een tekstverwerkingsprogramma? Dan kun je ze alsnog in Kleisteen zetten bij je handmatige verkopen. Dan hoef je niet opnieuw facturen te maken, maar is de omzet (en BTW) wel vastgelegd.
Overzicht in je bedrijf
Heb je je kosten en verkopen ingevoerd in Kleisteen, dan zie je na het inloggen meteen de grafiekjes die dit weergeven. Na verloop van tijd zie je dus ook de trends in je bedrijf. Welke kosten nemen het snelst toe, kun je besparen, neemt je omzet toe? Je ziet het allemaal in een oogopslag.
kosten-omzet grafiek
Wat daarbij handig is, is dat je al je relatie-gegevens ook meteen online opslaat.
Namen en (email-)adressen en bijbehorende facturen van al je klanten (debiteuren), evenals van al je leveranciers (je crediteuren). Maar ook alle andere relaties en personen: je bank, je medewerkers, zakenpartners etc. Ook belangrijke papieren kun je (digitaal natuurlijk) koppelen aan je relaties.
Relaties worden onderscheiden in bedrijven en personen. Aan een bedrijf kun je contactpersonen toevoegen.
Wat makkelijk is in Kleisteen is dat je direct kan beginnen, met bonnetjes inboeken of facturen maken. Je hoeft niet eerst een balans te maken, ook niet als je onderneming al langer bestaat dan het lopende jaar. Dit kun je later altijd doen, of beter nog misschien, dit overlaten aan je boekhouder.
Wanneer is je boekhouding klaar?
De 4 stappen:
- Als alle bonnen en facturen in Kleisteen staan
- Als je bankgegevens geïmporteerd (automatisch of handmatig) en geboekt zijn en het begin- en eindsaldo klopt. Hiervoor zullen ook de andere boekingen moeten worden ingevoerd, zoals overschrijvingen tussen banken, kasopnamen, kosten van de bank, afbetalingen van leningen en rente-boekingen, en overboekingen van zakelijk naar privé of andersom (de privé-rekening van een ZZP of eenmanszaak wordt meestal genoemd onder R/C, oftewel rekening-courant).
- Als de BTW-aangiften zijn gedaan
- Als de jaarlijkse aangiften zijn gedaan (Inkomsten- of vennootschapsbelasting)
De eerste 3 stappen kun je zelf makkelijk met Kleisteen. Uiteraard kun je ook alles overlaten aan een boekhouder. Deze zal je vaak vragen om in ieder geval stap 1 zelf te doen. (En je dit ook uitleggen)
Voor de laatste stap is samenwerking met een boekhouder aan te bevelen.
Heb je een hekel aan boekhouden of wil je je er niet in verdiepen? Schakel dan zo snel mogelijk een boekhouder in met wie je makkelijk samen kunt werken.
STAP 1 Inkomsten en uitgaven
Bonnen en facturen
INBOX
→ In Kleisteen gebruik je je digitale inbox. Hier kun je vanaf je telefoon bonnetjes in uploaden. Ook kun je uploaden vanaf je computer of naar het emailadres van je inbox mailen.
→ Geef je leveranciers ook het email-adres van je Kleisteen-inbox door. Zo kun je het snelst inboeken.
→ Krijg je facturen binnen op een ander mailadres? Stuur ze zelf door.
→ Bonnetjes van dingen die je per kas of pin hebt betaald: deze fotografeer je meteen met je mobiel en kun je zo ook meteen naar je INBOX sturen. Zo ben je dus ook nooit meer bonnetjes kwijt!
→ Ga dan minimaal 1 x per week in Kleisteen naar je inbox, waar je alle binnengekomen kosten bij elkaar ziet, kies voor ‘boek als kosten’.
→ Je facturen maak je ook snel in Kleisteen.
→ Deze eerste stappen zijn eigenlijk al genoeg voor het doen van de BTW aangifte.
→ OF en wanneer de facturen betaald en afgeschreven zijn, is voor de btw-aangifte niet van belang.
Uitzondering is als facturen uiteindelijk NOOIT door je klant betaald worden, in dit geval kun je deze facturen crediteren en op die manier de BTW terugkrijgen.
STAP 2 – Banken bijwerken
Je wil ook wat zekerheid over of je alles wel geboekt hebt. Is er niets vergeten? Wanneer de BTW-aangifte eenmaal is verzonden is het lastiger om correcties te maken, al is dit met een boekhouder goed op te lossen via een suppletie-aangifte.
Door je bankmutaties te importeren (steeds meer kun je gebruik maken van automatische koppelingen zodat dit niet meer handmatig hoeft) kun je nog een extra controle doen of alles wel geboekt is, en boek je de overige transacties (zoals rente, overboekingen tussen banken of kas).
Wanneer dit het geval is, geeft dat al een indicatie van of je boekhouding netjes is bijgewerkt.
In Kleisteen boek je de mutaties van je bank in het e-bankieren afboekscherm. Kleisteen zoekt bij iedere bankmutatie naar de bijbehorende boeking. Komt er een betaling binnen op een factuur die je hebt gemaakt, dan kun je dit met een vinkje afboeken. Zo is je boeking compleet.
Daarnaast is het voor je onderneming belangrijk om je ontvangsten te verwerken, zodat je ook weet welke klanten er nog moeten betalen. Deze kun je na het verlopen van de betalingstermijn een herinnering sturen. De betalingstermijn kun je in Kleisteen standaard instellen, en eventueel wijzigen als je de factuur maakt.
Ook je eigen betalingen wil je bijhouden om te weten of je geen facturen over het hoofd hebt gezien. Ook al is dit in de praktijk minder een probleem want dan zul je vanzelf een herinnering ontvangen. Vervelend is natuurlijk wel als hier extra kosten bij komen. Betaal dus op tijd. Lukt dit een keer niet, neem dan contact op met je leverancier om hier afspraken over te maken om te voorkomen dat leveringen worden stopgezet.
Bankmutaties kun je makkelijk in Kleisteen importeren, soms kan dit automatisch.
Kleisteen heeft momenteel gratis koppelingen met: Ing, bunq, Triodos
Zijn je banken goed geboekt, dan kun je dit in Kleisteen bij ebankieren->banken zien aan groene OK aanduidingen.
STAP 3 BTW- aangifte doen
Via menu → boekhouding → btw aangifte zie je precies wat je bij de belastingdienst moet opgeven.
Dit kun je 1 op 1 overnemen bij het doen van je aangifte. Doet je boekhouder de aangifte? Hij of zij kan dit rechtstreeks verzenden en hoeft dan dus geen gegevens over te nemen.
BTW wordt ook wel OB genoemd, omzetbelasting.
Als beginnend ondernemer kan het best zijn dat je zelfs BTW terugkrijgt van de belastingdienst, alle BTW die jij betaalt over je gemaakte kosten en inkoopfacturen krijg je terug van de belastingdienst.
Over alle omzet die je maakt draag je 9 of 21 % af aan de belastingdienst.
Per saldo blijft er dus altijd een bedrag over dat je ontvangt of moet betalen.
Doe je je aangifte te laat of betaal je te laat (ook al is het maar 1 dag), dan kun je boetes krijgen.
Zorg dus dat je dit snel in orde maakt.
STAP 4 – De jaarlijkse aangiftes
Dit laten de meeste ondernemers door een boekhouder doen. Ben je ZZP-er, dan is de administratie misschien nog te overzien maar is het de vraag hoeveel tijd je ervoor hebt. Voor een BV of iets grotere onderneming met personeel is het in ieder geval aan te raden een administratiekantoor of accountant in de arm te nemen.
Info voor ZZP/eenmanszaak belastingdienst:
[link] https://belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/
Overige boekingen
Dit is in feite alles dat nodig is om je boekhouding compleet te hebben. Daarnaast kun je natuurlijk te maken hebben met zaken als:
- investeringen: dit is in Kleisteen simpel te boeken, in de standaard versie al kun je aangeven dat de afschrijvingen automatisch worden geboekt
- loonkosten: hier is aparte software voor maar je kunt de loonjournaalposten uit deze software overnemen of soms importeren in Kleisteen. Meestal krijg je deze loonposten door van je boekhouder.
- urenregistratie: ook om als ZZP-er je gewerkte uren bij te houden. Ook dit is al aanwezig in de goedkoopste versie van Kleisteen
Kleisteen is altijd uit te breiden als je met [link; projecten] wilt werken, als je veel artikelen factureert die je in Kleisteen in kunt voeren, als je maandelijkse facturen verstuurd (abonnementen), en als je je voorraad wilt gaan bijhouden.
[link Kleisteen Premium] is geschikt als je met meerdere medewerkers werkt en ook onderscheid wil maken in wie wat mag (en zelfs waar en wanneer!)